Konsensus on rakentavaa erimielisyyttä.

Konsensus ei keskitä, vaan jakaa valtaa.

Konsensus ei ole tavoite vaan prosessi.

Konsensus antaa enemmän kuin ottaa.

Vain yhden maksimalistin kasvutarina

On maaliskuinen aamupäivä 2018 ja makaan sängyssäni silmät auki tuijottaen kattoa. Vatsaani vääntää samaan tapaan kuin suurten murrosten aikaan on tavannut vääntää. Armeijaan lähtö, parisuhteen päättyminen, parisuhteen alkaminen, lapsen syntymä… Ilmassa on sähköä. Sanon itselleni vielä kerran “unohda koko homma, teet itsestäsi narrin. Mitä jos epäonnistut?” En saa vakuutettua itseäni ja nousen sängystä vastenhakoisesti kuin nostettuna. “Mitä jos onnistun?”

Kyptojen 2017 legendaariset härkämarkkinat ovat juuri saaneet ruman päätöksen huipentuessaan helmikuun kuudennen ”pohjiin.” Monet ovat menettäneet paljon rahaa, niin myös minä. Telegram on hiljentynyt, kaikkia masentaa. Karhumarkkinat ovat viimein täällä. Ajattelen, että ajoitus kryptovaluuttayhdistyksen perustamiselle on itseasiassa todella hyvä.

Olen uusi skeneläinen ja osallistunut alan keskusteluun aktiivisesti Telegrammissa ja muualla sosiaalisessa mediassa yrittäen saada näkyvyyttä mielipiteilleni ja muutamille kirjoittamilleni artikkeleille. Mielessäni on pitkään ollut oman YouTubekanavan perustaminen mutta aloittaminen on ollut vaikeaa ja olen lykännyt sitä jo vuoden päivät. Tuntuu, että jos nyt en puske eteenpäin voimalla, jään katkeraksi rakennusinsinööriksi, joka harrastaa kryptoja minkä vapaa-ajan vaihtamiselta euroihin joutaa.

Olen viimein tehnyt riittävästi tutkimustyötä päätyäkseni tulokseen, että Bitcoin maksimalismi on ainoa looginen tapa ajatella kryptovaluuttoja. Tämä tarkoittaa protokolla-agnostisuutta (paras protokolla voittakoon) tiedostaen Bitcoinin tällä hetkellä suvereenin ja täysin muista protokollista irrallaan olevan arvonlupauksen. Vaihdan maksimalismia, kun se on todistusaineiston valossa aiheellista. Tulen käyttämään näitä pointteja keihäänkärkinäni puheessani jos pääsen sinne saakka.

Se ei pelaa joka pelkää

Saavun Kallion Urbansaunalle tapani mukaan n. 10 minuuttia myöhässä. Hiippailen oudon hiljaisessa paikassa etsien perustamiskokousta ja löydänkin sekalaisen joukon hämyisestä kellarista. En tunne ketään… eiku WTF. OMG. HENRY BRADE on täällä. Tunnen kuinka puna nousee kasvoilleni ja toimistokiekot kasvavat kauluspaitani kainaloihin. Istun ainoaan vapaana olevaan tuoliin Henryn lähettyville. Hän vilkaisee olkansa yli minua. Hymyilen vaivautuneesti.

Kokous on jo käynnistynyt etuajassa ja siinä käydään juuri läpi yhdistyksen sääntöjä. Mietin onkohan hallitus ja puheenjohtaja jo valittu? Sitten pelkäämäni tilanne manifestoituu: kokouksen puheenjohtaja pyytää yhdistyksen puheenjohtajehdokkaita ilmoittautumaan. Sydämeni hyppää kurkkuun ja lamaannun täysin. Tuntuu, että käteni ovat sidottuna tuolin selkänojaan, suuni tukittu teipillä ja jalkani naulattu lattiaan. Vain yksi ilmoittautui. “Vain yksi?!” mietin voittotodennäköisyyksiäni. Puheenjohtaja kysyy kolmannen kerran: “eikö ketään muuta?” Mielessäni pyörii kaikki mahdolliset skenaariot fysiikan ja metafysiikan pettämisestä ja naurunalaiseksi tulemisesta. Nyt tai ei koskaan. Mitä tässä on menetettävää? Tämä on kohtalo. “Mä voisin ilmoittutua.” Saan kakistettua ulos murtuvalla äänellä ja nostan vapisevan ja hikisen kämmeneni. Kaikki kääntyvät katsomaan ja tiedän, ettei kukaan tiedä kuka olen. Ultimaattinen “oh, shiet” -hetki. Mutta samalla kivi vierähtää sydämeltä: arpa on heitetty.

Heti perääni kolmas ehdokas nostaa kätensä. Ajattelen, että tästähän saadaan kisa aikaiseksi. Bring it on. Puheenjohtaja kirjaa ehdokkaiden nimet ylös ja kutsuu meidät yleisön eteen. “Esittelettekö itsenne lyhyesti ja sen jälkeen yleisö saa esittää teille kysymyksiä?” Hell yes. Tässä tilanteessa olen ollut useasti ennenkin. Tyyntä myrskyn edellä kun vatsassa velloo ja odottava yleisö katsoo minuun päin. Oksennus nousee kurkkuun. Kaikki sumenee hetki ennen kuin avaan suuni. Ja sitten kaikki kirkastuu. On kuin puheeni kumpuaisi jostain toisesta ulottuvuudesta, jossa olen rauhallinen, ammattimainen, vakuuttava. Argumentointini on koherenttia. Käteni heiluvat kuin kapelimestarilla visualisoiden jokaista tekemääni pointtia. Katselen itseäni kuin kehoni ulkopuolelta, melkein ihailevasti. You got this bro.

Näen, että puheeni on tehnyt vaikutuksen osaan yleisöstä. Alan uskoa voiton mahdollisuuteen. Ääntenlaskun aika. Häviän yhden äänen marginaalilla. Pala nousee takaisin kurkkuun. Mutta onneksi voittajan tulee saada enemmistö äänistä, eli tarvitaan toinen kierros. Lisään nyansseja ja vakuuttavuutta puheeseeni. Lupaan että minulla on lähes rajattomasti aikaa käyttää tähän työtehtävään. Tunnen että yleisössä liikahtaa jotain kun kilpakumppanini valittelee päivätyön rajoitteita. Virnistän itselleni kehoni ulkopuolelta ja isken silmää. Voitan toisen kierroksen yhdellä äänellä. Tunne on uskomaton ja epätodellinen: “Myit sitten itsesi kuseen. Taas.”

Ensimmäinen haastattelupyyntö tulee paikalla olleelta YLEn freelancetoimittajalta. Annan hänelle noin tunnin aikaani ja ehdin hädin tuskin saunomaan. Seuraavan yön nukun hyvin.

Uusi aamu valkenee

Seuraavana päivänä Telegrammissa oli muutama onnittelu. Saamani kannustus ja huomio tuntuu hyvältä. Olen motivoitunut ja haluan tehdä parhaani. Avaan ensitöikseni KonsensusRy Telegram-kanavan, jonne liittyykin ensimmäisten päivien aikana joitakin kymmeniä jäseniä pääosin BTCFinland ryhmästä. Aloitan kyselyt sisällöstä ja eventeistä, joita Konsensus voisi järjestää. Esitän ajatuksen viikottaisesta talk showsta ja kyselen mikä viikonpäivä ja aika olisi hyvä lähetykselle.

Konsensus Networkin synty

On huhtikuun 2018 puoliväli ja olen saanut kyselyn opinnäytetyötään kryptoista kirjoittavalta opiskelijalta. Päätän vastata hänelle videon välityksellä. Tämä olisi avaus kanavalle, jota olen suunnitellut jo pidemmän aikaa. Video on helppo tehdä, sillä vastailen vain esitettyihin kysymyksiin yksin kameralle. Videon tekeminen tuntui hyvältä ja yhteisö antaa vihreää valoa viikottaiselle keskusteluohjelmalle. Viikon kuluttua ensimmäinen jakso Maanantai-illan Konsensusta esitetään kanavallani. Ensimmäiset vieraat sain houkuteltua mukaan ensimmäisessä epävirallisessa Konsensuksen meetupissa. En vielä tiedä, että vuoden kuluttua sarjassa on yli 40 jaksoa. En myöskään tiedä, että mukaan on liittynyt monia taitavia ja motivoituneita ohjelmien tekijöitä.

Käännepiste Konsensuksen aktivismissa

Kuudenteen jaksoon rohkaistun ja viimein pyydän suurta idoliani, itse Henry Bradea puhumaan Bitcoin maksimalismista. Tuosta jaksosta tulee yksi suosituimmista tähän mennessä ja siinä käsitellään bitcoin maksimalismia loogisesta ja neutraalista näkökulmasta. Pian ohjelman jälkeen saan viestin Telegrammissa, joka muuttaa Konsensuksen toimintaa perusteellisesti vahvempaan suuntaan. Viesti on Rafael Eroselta, joka on vaikuttunut Konsensuksen toiminnasta tähän saakka, etenkin Maanantai-illan Konsensuksen kuudennesta jaksosta. Hän haluaa mukaan toimintaan.

Rafael kysyy “no mitäs mä sit teen ja voinko ilmoittaa jonkun tittelin jonka alla toimin Konsensuksessa?” Vastaan hänelle “ota sellainen rooli ja titteli kuin haluat. Tekijät muistetaan ja pönöttäjät unohdetaan.” Vastauksena vaivautunut “ok…”

Meritähti vai hämähäkki?

Selitän hieman. Uskon, että erityisesti vapaaehtoistoiminnassa ns. starfish / meritähtimalli on funktionaalisin, koska se perustuu yksilöiden vapaaseen tahtoon eikä hierarkiseen käskynantoon. Kun yhteisön jäsenet tekevät mitä itse haluavat omista lähtökohdistaan, saadaan aikaan vahva organisaatiorakenne, jota voi olla mahdotonta kaataa. Määrittely tulee kirjasta “starfish and the spider”, jossa tehdään hienosti ero hämähäkkiyhteisön (murskaa pää, murskaa yhteisö) ja meritähtiyhteisön (murskaa jalka, kasvaa uusi, isompi mutanttijalka) välillä. Meritähtiyhteisö on antifragiili (vahvistuu kaaoksessa ja hyökkäyksen alla), vaikkakin sen hallinnointi ja kehittäminen on hitaampaa ja anarkistisempaa kuin hämähäkkiorganisaation. Tämä sopii mielestäni kryptovaluuttayhdistykseen täydellisesti.

Orgaaninen kasvustrategia tuottaa tulosta

Yhteisö kasvaa vauhdikkaasti, uusia jäseniä tulee päivittäin, Telegram- yhteisö kasvaa yli 500 käyttäjää kattavaksi ja YouTubekanavani saa lähes 500 tilaajaa. Yhdistyksellä alkaa olemaan painoarvoa ja aloitamme yhteistyön alan muiden toimijoiden kanssa. Järjestämme merkittäviä alan tapahtumia, kuten Konsensuksen veroiltama, lohkoketjun kolmiloikka, blockchain afternoon, blockchain summit 2018. Minulle tulee kutsuja antamaan asiantuntijalausuntoja viranomaisille kuten FIVA ja vuoden 2018 huipentumana kutsu FIVAn moderoimaan paneeliin aiheesta kryptovaluuttojen regulointi.

Uudet haasteet kutsuvat

Aika menee nopeasti. On jo 2019 tammikuu ja ajatukset puheenjohtajakauteni lopussa. Minulla on voimakas tunne, että minua on tarvittu yhdistyksen starttaamiseen nollasta siihen missä se nyt on, mutta tästä eteenpäin se pärjää omillaan. Olen saanut yhdistykseltä paljon jos olen paljon antanutkin. Vaihtokauppa on ollut mielestäni hyvä. Päätän henkilökohtaisista syistä astua alas puheenjohtajan paikalta sekä hallituksesta. Perustelen tätä myös meritähtiajattelulla, sillä en halua, että Konsensus Ry on missään tilanteessa yhden miehen show.

Tuntuu, että minulla on vielä paljon annettavaa yhteisölle, myös kansainvälisesti, joten päätän perustaa oman yrityksen (Konsensus Network), jonka kautta voin joustavasti jatkaa sisällöntuotantoa sekä tapahtumien ja koulutustilaisuuksien järjestämistä. Uutena ajatuksena otan mukaan kirjojen kääntämisen. Ensimmäinen käännettävä kirja on Saifedean Ammouksen Bitcoin Standard. Ensimmäinen Suomessa järjestämäni tapahtuma on Älyraha 2019. Kryptovaluuttainformaation tuottamisesta on tullut vuodessa uusi ammattini.

Raha, joka on älykästä itsessään

Älyrahan konsepti on nähdäkseni tärkeässä roolissa tavoitellassamme tavallisten ihmisten huomiota. Tämä johtuu kahdesta seikasta:

Valinnan helppous

On viimein 29.3.2019, Konsensus Ry:n ensimmäinen vuosikokous sekä minun viimeinen päiväni sen puheenjohtajana. Mieleni on haikea, mutta onnellinen. Olen onnistunut rakentamaan yhdessä muiden aktiivien kanssa yhdistyksen, joka on niin kiinnostava yhteiskunnallinen vaikuttaja Suomessa, että nyt sen puheenjohtajaksi on agressiivisesti kampanjoimassa kolme yhteisössä aktiivisesti toimivaa henkilöä. Vuosi sitten perustuskokouksen kahdestakymmenestäkuudesta osallistujasta saatiin vaivoin maaniteltua esiin kolme ehdokasta, joista minä olin yksi.

Kiitos että jaksoit lukea tarinani loppuun. Jos olet seurannut Konsensus Ry:n toimintaa alusta saakka, uskon vakaasti, että uuden puheenjohtajan valinta tulee olemaan sinulle helppoa.

Millainen on sinun Konsensuksesi?

Rakkaudella:

Konsensus Ry:n puheenjohtaja vielä tämän yhden päivän,

Niko Laamanen (OmniFinn Twitterissä ja Telegrammissa)

Kirjanjulkaisija, saarnamies, insinööri

Kiinnostuitko Bitcoinista? Katso suomentamamme Bitcoin-kirjallisuus tästä!

Haluatko julkaista omaa Bitcoin-aiheista kirjallisuuttasi? Lähetä viesti: info@konsensus.network

Seuraa minua ja Konsensus Networkia Twitterissä.

Haluatko minut puhumaan yritykseesi? Lähetä viesti: niko@konsensus.network

--

--

CEO of Konsensus Network. Open Source Entrepreneur. Generalist Engineer. Bitcoin Publisher. World Denizen.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Niko Laamanen

CEO of Konsensus Network. Open Source Entrepreneur. Generalist Engineer. Bitcoin Publisher. World Denizen.